Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Открийте богатото културно наследство на Турция в Международния ден на музеите – 18 май


M3 Communications Group, Inc.


Открийте богатото културно наследство на Турция в Международния ден на музеите – 18 май

С богатото си разнообразие от обекти вписани в Списъка на ЮНЕСКО и археологически музеи под открито небе, Турция е една от най-популярните дестинации в Седмицата на музеите. Ежегодно седмицата се отбелязва между 18 и 24 май и цели опазване на културното наследство и популяризиране на музеологията в световен мащаб. Днес, където и да пътувате из анадолските земи, можете да се натъкнете на  исторически съкровища останали от времето на най-старите и древни цивилизации, които предлагат на посетителите си незабравими и отличителни преживявания. 

Вечните културни съкровища 
Като културна столица на Турция, Истанбул е безспорен лидер по многобройни впечатляващи музеи за почти всяка област на интерес. Независимо колко време сте си отделили за този необятен град, задължително посетете Археологическия музей. Не само, че самата сграда е като съкровище с мащабните си размери, но и артефактите в нея са впечатляващи. Сред експонатите има редица първи открития, сред които най-ранната известна любовна поема в света, най-старият известен писмен мирен договор в историята и най-старата известна правна колекция. Сред артефактите в музея са и статуи от Античността и сидонските саркофази, уникални сами по себе си произведения на изкуството. Ако искате да обиколите още музеи разкриващи историята и вековното изкуство на града, можете да посетите Музея на съвременното изкуство „Истанбул Модерн“, Музея за изобразително изкуство и скулптура, музей Пера, музея Сакип Сабанчи и др.   

Музеите в Анадола, въпреки по-ниските си нива на популярност, са също толкова важни, колкото тези в Истанбул. Анадолските музеи осветляват културната еволюция на региона, като понякога биват превръщани и в социални проекти. В някои от по-малките селища могат да бъдат открити музеи, признати с наградата на Европейския съвет за „Музей на годината“ (EMYA). В по-големите градове, от своя страна, се намират институции, съхраняващи реликви на могъщи царе от древността, древни цивилизации и истории, чиито легенди оформят разказите на днешния ден. В Северозападна Турция например Музеят на Троя в Чанаккале представя разказа за легендарната Троянска война и дълбоко вкорененото човешко наследство – история, която достига до нас чрез Омировата „Илиада“. Музеят на Троя е и носител на наградата „Музей на годината“ за 2020 г. , както и на Специална награда на Европейската музейна академия за 2020/2021 г. Този впечатляващ музей представя живота и археологическата история на Троя и културите, оставили своя отпечатък в района на Троада, чрез артефакти, възстановени при разкопки.  
 
Турция: Най-големият музей на открито в света 
Пътуването из Егейския регион на Турция – област, осеяна с впечатляващи древни градове и музеи, е като пътешествие в миналото.  От Археологическия музей в Измир и Музея в Бергама, през Музея на Афродизия до Музея на подводната археология в замъка Бодрум – тези земи са богати на безценно наследство и следи от древни цивилизации на всяка крачка. В Анталия, сърцето на Турската ривиера, ще откриете град, подобен на обширен музей нa открито и Археологическия музей на Анталия„Музей на годината“ за 1988 г., който е като храм на изкуството. Музеят е посветен на трите древни културни области Ликия, Памфилия и Писидия, които се намират в границите на област Анталия. Повечето от артефактите в колекцията на Археологическия музей са получени от разкопки в региона, което го прави един от най-важните музеи в света, особено със скулптурите от римския период, открити в Перге, и уникалните находки от спасителните разкопки на музея. 

В Анкара, столицата и сърцето на страната, се намира Музеят на анадолските цивилизации с изключителна колекция, който през 1997 г. също е обявен за „Музей на годината“ в Европа. Той е посветен на древните анадолски цивилизации, като разделите му обхващат палеолитната епоха, халколитната епоха, ранната бронзова епоха, периода на асирийските търговски колонии, периода на ранните хети и Хетското царство, Фригийското царство, Късното хетско царство, Урартското царство, историята на Анкара и Класическия период. В региона на Централен Анадол, където някога са се заселявали древни цивилизации от хетите до фригийците, са създадени десетки музеи в градове като Ескишехир, Коня, Кападокия, Невшехир и Чорум. 

В югоизточната част на страната се намират прочутият Музей на мозайките „Зеугма“ в Газиантеп, един от най-големите музеи на мозайките в света, и Археологическият музей в Шанлъурфа, в който се съхранява най-богатата неолитна колекция в света и репликата на Гьобекли тепе. 

Златният век на турската археология
Анадола е съкровищница от музеи и древни градове, като 21 от обектите на културното наследство на страната са включени в Списъка на ЮНЕСКО. Многобройни обекти на културното наследство могат да се видят в цялата страна, включително планината Немрут в Адъяман, древният град Гордион в Анкара, националният парк Гьореме в Кападокия и Хатуша в Чорум. От Голямата джамия и болница в Дивриги, част от провинция Сивас, през комплекса Селимие в Одрин, до културния пейзаж на крепостта Диарбекир и градините Хевсел – много структури и обекти са грижливо защитени. Артефактите, запазени в дълбините на анадолската земя, се откриват чрез интензивни археологически дейности.

Привличайки вниманието със своите археологически разкопки и проекти за реставрация на исторически обекти, с цел осигуряване устойчивостта на културното наследство, Турция обяви 2024 г. за Златен век на археологията. Очаква се броят на археологическите разкопки и проучвания да достигне 750 до края на тази година и 800 до 2026 г. В допълнение, от  това лято като част от инициативата „Проект за нощен музей“ важни древни градове по егейското и средиземноморското крайбрежие, като Троя, Ефес, Олимп, Фаселис, Сиедра, Перге и Аспендос, ще могат да бъдат посещавани и след залез слънце.

Обратно към всички новини от агенциите