Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Профил

MET Group отчита силни финансови резултати, които насърчават дългосрочната ѝ стратегия за развитие


Paragraph 42


MET Group отчита силни финансови резултати, които насърчават дългосрочната ѝ стратегия за развитие

Базираната в Швейцария европейска енергийна компания MET Group утвърждава своето пазарно представяне, като през 2023 г. отчита вторите най-добри финансови резултати от създаването си до днес. Те са доказателство за високата ефективност в условията на по-слабо променлива бизнес среда. Основният фокус на МЕТ остава стратегията ѝ за развитие и утвърждаване като доверен партньор в областта на енергетиката.  

През 2023 г., благодарение на своя интегриран бизнес модел, MET отчита втората си най-печеливша година – с консолидирани приходи от 24,5 млрд. евро. За сравнение, през 2022 г. същите са били 41.5 млрд. евро, като намалението е  резултат от понижаването на цените на пазара.

МЕТ Group успешно задълбочи и разшири достъпа си до финансови инструменти, част от които е синдикиран кредит от 1,33 млрд. евро, наред с множество двустранни споразумения. Компанията разглежда ангажимента на своите финансови партньори като ясен знак за доверие в интегрирания ѝ бизнес модел за продажби и търговия, в нарастващите позиции на активите и в способностите ѝ за управление на риска.

В подкрепа на енергийния преход и като част от своята стратегия за растеж и ангажираност, МЕТ въведе в експлоатация три нови соларни парка онлайн в Испания и Унгария. Днес те разполагат с общ производствен капацитет от 391 MW. Компанията задълбочи и своя фокус в посока развитие на възобновяеми енергийни източници – като навлезе на три нови пазара – в Швейцария, Германия и Полша.

MET Group продължава да разширява дейността си в областта на продажби и търговия, най-вече чрез навлизането си на френския пазар. Тя развива и бизнеса си с втечнен природен газ, като към момента притежава най-диверсифицираната структура за внос на LNG, от географска перспектива, в Европа. Компанията има дългосрочни капацитети в Германия, Испания и Хърватия. В допълнение, МЕТ е вносител на втечнен природен газ за 8 различни държави – в Средиземноморието (Гърция, Италия, Хърватия, Испания), Северозападна Европа (Обединеното кралство, Белгия, Германия) и Скандинавския регион (Финландия). През последните две години, обемът на доставките възлиза на около 2 млн. тона (30-40 товара LNG) годишно.

През 2023 г. МЕТ разкри свой офис в Сингапур. MET Asia, дъщерно дружество, собственост на MET Group (90%) и Keppel (10%), ще работи за развитие на портфолиото на компанията на втечнен природен газ. Успоредно с това, активно ще съдейства за следването на местната стратегия за увеличаване на корпоративните активи.

В резултат от постигнатия ръст служителите на MET Group наброяват близо 1000 души в 15 държави, като сред тях са представени над 50 националности.

„През 2022 г. МЕТ доказа възможностите си за ефективно справяне с предизвикателствата и развитие в едни от най-турбулентните периоди, които се наблюдаваха на енергийните пазари от десетилетия насам. През 2023 г. Групата продължи да експлоатира потенциала на своя интегриран бизнес модел и на по-слабо динамични пазари. И занапред ще продължим да разчитаме на нашия силно мотивиран международен екип, за да подпомагаме дългосрочното развитие на компанията в условията на енергиен преход“, сподели Бенджамин Лакатош, председател и главен изпълнителен директор на MET Group.

 

За MET Group:

MET Group е интегрирана европейска енергийна компания със седалище в Швейцария, с дейности и активи на пазарите на природен газ и електроенергия. MET присъства в 15 държави чрез дъщерни дружества, на 30 национални пазара на газ и в 22 международни търговски центъра. Компанията има богат опит в управлението на зелени (възобновяеми) и гъвкави (конвенционални) енергийни активи, като по този начин осигурява възможно най-голяма подкрепа за енергийния преход. През 2023 г. консолидираните приходи от продажби на MET Group възлизат на 24,5 млрд. евро, като общият търгуван обем природен газ възлиза на 88 млрд. куб. м, а общият търгуван обем на електроенергията е 68 TWh. 

Обратно към всички новини от агенциите