Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Профил

Слънцезащитата вече е сред най-популярните продукти за грижа за кожата


M3 Communications Group, Inc.


Слънцезащитата вече е сред най-популярните продукти за грижа за кожата

Световният пазар на слънцезащитни продукти се равнява на 12,3 милиарда щатски долара през 2023 г. Според данни на Cognitive Market Research той ще продължи да расте с впечатляващ годишен темп от 5,60% до 2030 г. Основна причина за ръста в търсенето на слънцезащитни продукти е важната им роля за здравето на кожата. С растящите опасения относно рака на кожата и преждевременното стареене поради излагане на слънце, потребителите стават все по-осъзнати относно значението на защитата от слънцето. Това осъзнаване стимулира търсенето на слънцезащитни продукти като основна стъпка в грижата за кожата през цялата година, а не само лятото.

SPF продуктите имат решаващо значение за поддържането на здрава и сияйна кожа. Но при наличието на толкова много варианти днес, потребителите са затруднени в избора на най-добрия SPF за техния тип кожа, нужди и променящите се сезони. Кои са основните стъпки за правилен избор – експертите на шведският beauty-tech бранд FOREO отговарят.

Разбиране на SPF фактора
Първо и най-важно е да се обясни какво представлява SPF факторът. SPF измерва способността на слънцезащитния крем да предпазва кожата от UVB и UVB лъчи. Това са ултравиолетови лъчи, които причиняват слънчево изгаряне, състаряват кожата и допринасят за рак на кожата.

Много митове се въртят около цифрата след SPF – не, тя не показва защитеното време, което „имате“ на слънце, и SPF 30 не означава, че продуктът ще защити кожата ви за 30 минути.

За да поясним, това наистина е свързано с времето, но номерът след SPF показва колко време ще отнеме на UVB лъчите да зачервят кожата ви, когато използвате слънцезащитен крем, в сравнение с това, ако изобщо не използвате такъв продукт. Например, ако кожата ви обикновено изгаря в рамките на 10 минути след излагане на слънце без защита, прилагането на слънцезащитен крем SPF 30 удължава това време до 300 минути.

Но достатъчен ли е SPF 30? Важно е да се отбележи, че стойностите на SPF не са линейни. SPF 15 блокира приблизително 93% от UVB лъчите, докато SPF 30 блокира около 97%, а SPF 50 блокира около 98%. Препоръчително е да избирате SPF 30 или SPF 50 за правилна защита.

Друго важно нещо, което трябва да запомните е, че са необходими 15 минути, преди слънцезащитният крем да започне да защитава кожата ви, което означава, че ако го нанесете, след като вече сте били изложени на слънце, рискувате да получите слънчево изгаряне. 

Различни типове кожа (означават различни нужни на кожата)
Избирането на SPF е като избора на всеки друг продукт за грижа за кожата – вашият тип кожа е решаващият фактор. 

Суха кожа
На сухата кожа ѝ липсва влага и поради тази причина може да се усеща опъната или лющеща се. Изберете слънцезащитни продукти с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина или глицерин, тъй като тези SPF формули предлагат овлажняващи свойства, за да предпазят кожата ви от усещане за сухота. В същото време ще бъдете предпазени от вредните UVB лъчи.

Мазна или склонна към акне кожа
Тези типове кожа са склонни към прекомерно производство на себум, което причинява пъпки. Ето защо е важно да търсите неомазняващи, некомедогенни слънцезащитни продукти, за да избегнете запушването на порите и влошаването на акнето. Най-подходящи са леките, матиращи формули, които няма да придадат мазен вид на кожата.

Чувствителна кожа
Чувствителната кожа лесно може да бъде раздразена и да реагира много по-силно на определени съставки или фактори на околната среда. Когато избирате слънцезащитен крем, потърсете тези, обозначени като хипоалергенни и без аромати, за да сведете до минимум риска от евентуални раздразнения.

Физическите слънцезащитни продукти действат по различен начин от химическите. Вместо да абсорбират UV лъчите, както правят химическите слънцезащитни продукти, физическите слънцезащитни продукти, известни също като минерални слънцезащитни продукти, създават защитна бариера върху кожата, която отразява UV лъчите. Тези слънцезащитни продукти обикновено съдържат минерали като цинков оксид и титанов диоксид, които често са по-подходящи за чувствителната кожа от химическите алтернативи.

Комбинирана кожа
Комбинираната кожа се характеризира с омазняване в Т-зоната (чело, нос и брадичка) и сухота в останалите зони. За този тип кожа е най-добре да обмислите използването на широкоспектърен слънцезащитен крем, който осигурява както UVA, така и UVB защита. Потърсете леки, немазни формули, които няма да засилят омазняването в Т-зоната, като същевременно осигуряват подходяща хидратация на по-сухите зони.

Старееща или зряла кожа
Стареещата или зряла кожа може да показва признаци на фини линии и бръчки, заедно със загуба на еластичност. Изберете слънцезащитни продукти с добавени антиоксиданти като витамин С или ниацинамид, които помагат в борбата с уврежданията от свободните радикали и стимулират производството на колаген. Има SPF формули, специално предназначени за справяне с признаците на стареене, като фини линии и бръчки. Тези слънцезащитни продукти могат да предложат допълнителни предимства като хидратация и стягане на кожата.

Избирайки слънцезащитен крем, съобразен с вашия специфичен тип кожа, можете да осигурите ефективна защита срещу вредните ултравиолетови лъчи и да се справите с индивидуалните нужди на кожата си. 

Независимо от типа кожа, редовното и правилно почистване на кожата е ключова стъпка преди нанасяна на какъвто и да е слънцезащитен продукт. Експертите на FOREO препоръчват да Експертите на FOREO препоръчват използването на почистваща четка вместо ръце, тъй като това намалява опасността от размножаване на различни бактерии и не нарушава кожната бариера. Иновативната четка LUNA™ 4 с T-Sonic™ пулсации е най-ефективният и безопасен начин за дълбоко почистване на лицето, разработен от шведската марка. LUNA™ 4 е направена от антибактериален силикон и премахва 99% от замърсяванията, себума и остатъците от грим. Методът на FOREO с T-Sonic™ пулсации, наличен и при LUNA™ 4, в комбинация с най-деликатните силиконови влакънца, отпушват порите, а при редовна употреба намаляват видимостта им.

Сезонни съображения
Правилният избор на SPF зависи и от сезона и географското местоположение. Ето как да коригирате вашата слънцезащитна рутина през основните сезони:

Лято
През летните месеци, когато ултравиолетовата радиация е най-силна, изберете по-високи нива на SPF и нанасяйте отново слънцезащитен крем на всеки два часа, особено ако прекарвате продължителни периоди на открито или на пряка слънчева светлина. Водоустойчивите формули са идеални за плажни дни или дейности на открито, където можете да се потите или плувате.

Зима
Не позволявайте на ниските температури да ви заблудят – ултравиолетовите лъчи все още могат да проникнат през облаците и да причинят увреждане от слънцето, дори в облачни дни. Те са труден за побеждаване противник. Това означава, че трябва да включите SPF в ежедневната си рутинна грижа за кожата през цялата година, тъй като снегът и ледът могат да отразяват слънчевата светлина и да увеличат риска от слънчево изгаряне.

Пролет и есен
С промяната на сезоните е от съществено значение да поддържате постоянни навици за нанасяне на слънцезащита. Дори в променливите сезони ултравиолетовата радиация може да достигне до кожата ви и да причини увреждане. Нанасяйте слънцезащитен крем ежедневно, независимо от прогнозата за времето. 

Допълнителни фактори, които трябва да имате предвид
В допълнение към фактора на SPF, типа кожа и сезонните вариации, има няколко допълнителни фактора, които са важни за правилния избор на слънцезащитен крем:

Широкоспектърна защита
Слънцезащитните продукти, обозначени като „широкоспектърни“, предлагат защита както срещу UVA, така и срещу UVB лъчи. И каква е разликата? UVA лъчите имат по-голяма дължина на вълната и са свързани със стареенето на кожата, докато UVB лъчите имат по-къса дължина на вълната и са свързани с изгаряне на кожата.

Водоустойчивост
Независимо дали се потите или плувате, е най-добре да изберете водоустойчив слънцезащитен крем, който ще действа поне 40 до 80 минути. Не забравяйте, че същото е и с обикновения SPF – нанасяйте отново редовно, особено след подсушаване с кърпа или прекомерно изпотяване.
Разликата е, че обикновеният SPF трябва да се нанася на всеки два часа и това може да доведе до объркване. Това означава, че препоръката за повторно нанасяне на всеки два часа е предимно за суха употреба – ако сте, да речем, на плажа и отидете да се потопите във водата; тогава трябва да го нанесете отново след плуване, тъй като ефективността на неводоустойчивите формули намалява при контакт с вода.

Текстура и приложение
Намерете слънцезащитен крем, който ще се включи безпроблемно в ежедневната ви рутинна грижа за кожата и гримиране. Има различни опции в зависимост от предпочитанията ви – лек лосион, хидратиращ гел или удобна спрей формула.

Срок на годност
Последно, но също толкова важно, винаги проверявайте срока на годност на вашия слънцезащитен крем, за да сте сигурни в неговата ефикасност. Повечето слънцезащитни продукти имат срок на годност от две до три години, но активните съставки могат да се разградят с времето, което може да намали тяхната ефективност и да причини раздразнения или обриви.

Как се нанася слънцезащита?
Започнете, като нанесете слънцезащитен крем в центъра на лицето си, след това внимателно го разтрийте нагоре и навън, вместо просто да го потупвате. Това гарантира пълно покритие на цялото ви лице, включително онези често пренебрегвани зони като линията на косата и челюстта.

След като нанесете слънцезащитен крем, е важно да го масажирате старателно в кожата си, докато се абсорбира напълно и вече не се вижда. Можете да използвате гъба или четка, за да нанесете слънцезащитния крем, но дерматолозите препоръчват да използвате ръцете си (задължително ги измийте, преди да докоснете лицето).

Но не спирайте с лицето – продължете с врата, ушите и горната част на главата, ако е изложена на слънце. И накрая, устните също се нуждаят от защита, така че обмислете използването на балсам за устни със SPF 30 или по-висок фактор.

Не забравяйте да нанасяте слънцезащитен крем обилно и редовно и винаги да го съчетавате с други слънцезащитни мерки като носене на защитно облекло, търсене на сянка и избягване на пиковите слънчеви часове, когато е възможно.

За да научите още интересна информация за грижата за кожата и марката FOREO, последвайте @foreo_official в Instagram. В България продуктите на бранда са налични в Notino и Douglas, както и на foreo.com

Обратно към всички новини от агенциите