Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО в България: Германия предоставя 200 000 долара за борба с Ковид 19 у нас


The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер


Д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО в България: Германия предоставя 200 000 долара за борба с Ковид 19 у нас

Д-р Скендер сила:  „Животът и здравето не са хазарт, не си играйте с тях!“


Автор: Иван Върбанов
София, 13 октомври 2021 г.


Германия отпуска средства в размер на 200 000 долара, с които ще може да се надгради веригата за имунизация в България. Инвестицията ще подпомогне осигуряването на актуални данни в реално време за заболеваемостта и подобряване на качеството за съхранение на препаратите, използвани за имунизацията срещу Ковид 19. Това информира д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България в ексклузивно интервю за Нюз БГ Репортер.


„Считам, че осигуряването на устойчиви инвестиции във времето е положителен фактор, който ще повлияе не само на имунизацията срещу Ковид 19, а и на другите дейности, които са заложени в редовния календар“, заяви д-р Скендер Сила.
Ръководителят на офиса на Световната здравна организация у нас съобщи, че до края на годината очаква да бъде подписано годишното споразумение с Министерството на здравеопазването.


„Проведохме вече среща между експерти от Министерството на здравеопазването и представители на Световната здравна организация. Сега очакваме от здравните власти да ни изпратят разчети и да заявят какви са потребностите по региони от техника и консумативи, за да пристъпим към закупуването на всичко необходимо“, обясни д-р Сила.


В предстоящото споразумение ще залегнат теми, касаещи здравето на хората, сред които: превенцията на хроничните болести, борбата с употребата на тютюневи изделия и алкохол, стимулирането на здравословния начин на живот и физическата активност. Във фокуса на документа е също така психичното здраве, укрепването на първичната медицинска помощ и подобряването на ваксиналното покритие за всички болести до 2030 година. Специално внимание се обръща на електронното здраве и здравната информационна система.


„От самото начало СЗО заяви съвсем ясно, че пандемията не трябва да се политизира! Нужно е единно послание, което да ни обединява, да бъде надеждно и да се основава на научните доказателства. В България се случи така, че дори медицински работници заявиха публично, че не подкрепят ваксината против Ковид-19 и дори са против нея. Това, естествено, внесе объркване сред обществото. И този проблем не може да се реши с една кампания, колкото и добра да бъде тя. Това е задължение и отговорност на медицинските работници, на всяко едно равнище в здравната система“, подчерта д-р Скендер Сила.
Ръководителят на офиса на Световната здравна организация у нас изрази своето учудване, че у нас не се прилага Етичният кодекс , който да застави манипулиращите общественото мнение да платят цената за своите действия. Посочи, че трябва да се води открит и честен диалог с хората, като се цитират данни и информация, основани на доказателствата.
„Не бих искал да давам директни съвети на здравните организации в България как да следват своя кодекс. В него е разписано какво да се предприеме срещу хора от общността, които не го следват. Има мерки като изключване, отнемане на възможността за упражняване на професията и т.н.“, коментира д-р Сила.


Напомни, че в медицината водещият принцип е „Не увреждай!“, докато чрез разпространяване на фалшиви новини, чрез полуистини и манипулации се уврежда здравето и живота на хората.


„Моето послание към всички е:  Науката трябва да води политиката, а не обратното! В България има много сериозни учени и експерти. Нека истинската наука да води диалога с хората – Българският лекарски съюз, различните дружество по медицински специалности и асоциациите“, призова д-р Сила.


„Зная, че всеки  българин е загрижен за живота на близките си. Българите са склонни дори да си продават имуществото, за да осигурят по-добро лечение на своите близки, даже организират лечение в чужбина за своите родители. И сега сме изправени пред един парадокс: имаме инструмент, който е животоспасяващ и безплатен, а въпреки това хората не желаят да се възползват. Защо се стигна до тук? Отговорът е :  политиканстване, склонност към отлагане и недоверие в науката. От самото начало Световната здравна организация заяви, че пандемията не трябва да се политизира. Трябва да сме изправени всички заедно на този общ фронт и да се борим с едно послание, което да бъде надеждно и да се основава на научните доказателства. В България се случи така, че дори здравни и медицински работници заявиха в медиите, че те не подкрепят ваксината  и категорично са против нея. Това, естествено внесе объркване в обществото“, коментира д-р Сила.


Подчертава, че всеки един представител на обществото има своята роля и принос – от президента и министър-председателя до обикновения човек. „Ситуацията е много сериозна и трудна и това трябва да е основен приоритет на всички!“
Скендер Сила е категоричен , че няма магическа формула за решаване на проблема с Ковид 19. Всяка отделна страна има своята динамиката и специфики. „В някои държави нямаше нужди от убеждаване, защото медицинският персонал бе достатъчно вътрешно убеден да дава такива послания. В други – се въведоха специални условия за посещения на публични обекти или пък работодатели изискват задължителна ваксинация за работещите. В българския контекст смятам, че трябва да продължат усилията с комуникацията, за да достигнем до хората, до сърцата и умовете им, да отидем на място – в малките градчета и села, да ангажираме религиозни водачи и кметове. Журналистите трябва да осигуряват винаги информация, която почива на доказателства!“.
Д-р Скендер Сила подчертава, че никой няма право да манипулира българското общество. Счита, че трябва да се води открит и честен диалог с хората, но като се цитират данни и информация, подчинени на факти и доказателства. 


„Не си играйте със своето здраве и вашия живот! На 27-ми декември миналата година бяха на разположение първите ваксини в България, които са безопасни. Призовавам хората да се ваксинират, да спазват всички мерки, защото твърде много хора пострадаха!, призовава ръководителят на Световната здравна организация в България - д-р Скендер Сила.

Обратно към всички новини от агенциите