Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Откриват се нови възможности за кандидатстване в Етап II на Програмата за енергийно обновяване на българските домове


Пъблик сървисис


Откриват се нови възможности за кандидатстване в Етап II на Програмата за енергийно обновяване на българските домове

Нова възможност за финансиране и изпълнение чрез ЕСКО договори (договори с гарантиран резултат) ще улеснява собствениците при кандидатстване в програми за обновяване  на многофамилни жилищни сгради, съобщават от проекта FinEERGo-Dom (www.fineergodom.eu). Това е отлична възможност за българските домакинства, тъй като близо 93% от жилищните сгради в България имат нужда от енергийно обновяване, сочат последните данни на МРРБ.

Програмата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап II“ (в процес на обработка на постъпилите предложения от приключилото наскоро обществено обсъждане), част от Плана за възстановяване и устойчивост, предвижда за кандидатстващи до декември 2023 г. предоставяне на 80% безвъзмездна финансова помощ за енергийно обновяване. Изисква се обаче 20% самоучастие на собствениците, което би било основна бариера при кандидатстване, тъй като домакинствата срещат трудности за осигуряване на необходимите финансови средства в кратки срокове.

Таргетирайки този проблем, в Насоките за кандидатстване по Програмата вече е предвидена възможност за използване на т.нар. ЕСКО механизъм, или договор с гарантиран резултат. По същество, при този вид договаряне, ЕСКО компанията финансира инвестицията, която впоследствие се изплаща на 100% от осъществените бъдещи енергийни спестявания. 

Още повече, чрез ЕСКО договора се въвеждат ежегодни финансови гаранции за реализация на предвидените икономии на енергия. Това на практика означава, че ако планираните енергийни спестявания не се осъществят, собственикът ще получи финансови компенсации. Аналогично на гаранционния срок, съпровождащ инсталирано ново оборудване или качеството на изпълнение на вложените строителни дейности и материали, планираните икономиите на енергия стават обект на финансов ангажимент от страна на ЕСКО компанията в случай на неизпълнение. Съответно, бенефициентите биват компенсирани финансово при недостигане на заложените параметри, а фирмата изпълнител (ЕСКО) има грижата да отстрани причините за негативния резултат.

Механизмът се подкрепя активно от Европейската комисия като иновативен и надежден подход за насърчаване на енергийната ефективност в Европейския съюз. ЕСКО договорът е регламентиран в националното законодателство и има натрупан дългогодишен опит от прилагането му, в резултат на което може успешно да бъде използван и за целите на обновяване на българските домове. 

Обратно към всички новини от агенциите