Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

MET Group заявява интерес към придобиване на мажоритарен дял в Achema Group


Paragraph 42


MET Group заявява интерес към придобиване на мажоритарен дял в Achema Group

MET Group, една от най-бързо развиващите се интегрирани европейски енергийни компании със седалище в Швейцария, заявява интерес към придобиването на 54.07% от акциите на UAB koncernas ACHEMOS GRUPĖ (Achema Group), водещ производител на азотни торове и химически продукти в балтийския регион. Сделката има за цел да комбинира допълващите се силни страни на двете компании, което ще допринесе за създаването на значителна добавена стойност.

С консолидиран приход от 24,5 милиарда евро 2023 г. е втората най-успешна година за MET Group и това осигурява на компанията необходимата финансова стабилност, за да продължи своята дългосрочна стратегия за растеж. MET разпознава Achema Group като силен партньор с опитно ръководство и квалифицирани служители, който е идеален партньор за амбициозно развитие. 

„Това потенциално придобиване ще бъде значителна стъпка към създаването на съществена добавена стойност за служителите, клиентите и бизнес мрежата на Achema. Искаме просперитет за компанията и сме ангажирани да разработим решения, които да бъдат изгодни за всички заинтересовани страни, и базирани на философията на едно стабилно партньорство“, коментира Бенджамин Лакатош, председател и главен изпълнителен директор на MET Group.

За финализиране на сделката е необходим завършен дю дилиджънс и регулаторни одобрения. MET Group планира да постигне и споразумение с миноритарните акционери, в резултат на което се очаква по-дълъг процес, включващ редица правни и процедурни стъпки.

Допълнителна информация ще бъде предоставена с напредването на сделката. 

 

 

За MET Group:

MET Group е интегрирана европейска енергийна компания със седалище в Швейцария, с дейности и активи на пазарите на природен газ и електроенергия. MET присъства в 15 държави чрез дъщерни дружества, на 30 национални пазара на газ и в 22 международни търговски центъра. Компанията има богат опит в управлението на зелени (възобновяеми) и гъвкави (конвенционални) енергийни активи, като по този начин осигурява възможно най-голяма подкрепа за енергийния преход. През 2023 г. консолидираните приходи от продажби на MET Group възлизат на 24,5 млрд. евро, като общият търгуван обем природен газ възлиза на 88 млрд. куб. м, а общият търгуван обем на електроенергията е 68 TWh. www.met.com

За Аchema Group:

Основана през 1994 г., Achema Group е една от най-големите частни компании и работодатели в Литва. Дейностите ѝ включват производство на и търговия с торове, агробизнес, обработка и логистика и др. В енергийния сектор Achema Group е активна в производството на и търговията с газ, изграждането и експлоатацията на вятърни паркове в няколко страни членки на ЕС, както и производството и продажбата на зелена слънчева-, вятърна- и хидроенергия. 

Групата притежава дял в KN Energies, оператор на литовския LNG терминал в Клайпеда, чрез който си набавя голяма част от втечнения природен газ за производство на торове. LNG е основната суровина и представлява около 70% от разходите на Achema. Компаниите на групата работят като интегрирана верига за създаване на стойност, а продуктите им се изнасят в повече от 30 държави. Лида Лубиени и дъщеря ѝ Виктория Лубит притежават 54,07% мажоритарен дял в Achema Group. www.achemosgrupe.lt/en 

Обратно към всички новини от агенциите