Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

MET Energía España подписа две 10-годишни споразумения за покупка на електроенергия, гарантирани от 100% соларни източници, с Atlantic Copper


Paragraph 42


MET Energía España подписа две 10-годишни споразумения за покупка на електроенергия, гарантирани от 100% соларни източници, с Atlantic Copper

MET Energía España, дъщерно дружество на базираната в Швейцария MET Group, подписа две дългосрочни споразумения за покупка на електроенергия. Съгласно техния обхват, компанията ще придобие електроенергия, генерирана от слънчева електроцентрала, собственост на Prosolia Energy, и ще доставя 100% зелена енергия на Atlantic Copper – втория по големина производител на мед в света, чрез независимия търговец Fortia Energía. Сключеното партньорство е изключително пазарно постижение за бизнеса с възобновяема енергия в Испания. 

Сделката включва няколко компании в два последователни етапа. Първото споразумение MET Energía España сключи с Prosolia Energy, европейски лидер в областта на възобновяемите енергийни източници. Обхватът му включва придобиване на електроенергия, генерирана от 23 MWp от фотоволтаичната централа Sant Jordi в Кастелон – най-голямата в областта на Валенсия, за срок от 10 години.

Като втора стъпка, MET Energía España подписа договор с Atlantic Copper и Fortia Energía за доставка на зелена електроенергия на производителя на мед, генерирана от фотоволтаичната централа Sant Jordi. Fortia Energía е водещ независим търговец на Иберийския пазар и един от основните доставчици на енергия за големи индустриални клиенти в Испания и Португалия. Подписаното дългогодишно споразумение за покупка на електроенергия между страните включва и сертификат за 100% гаранция за произход, който утвърждава устойчивия произход на доставената електроенергия.

„Една от силните страни в присъствието на MET на европейските пазари на електроенергия е способността да структурира иновативни дългосрочни решения, които добавят стойност както за производителите на възобновяема енергия, така и за големите корпоративни клиенти, по прозрачен начин. Двете сключени споразумения насърчават нови начини за декарбонизация на индустрията в Испания“, каза Алберто Перес, директор „Електроенергия“ в Energía España.

„С това стратегическо партньорство затвърждаваме позицията си на независим производител на електроенергия и засилваме ангажимента си за последващ принос към енергийната декарбонизация и екологичната устойчивост на европейската индустриална структура. Сътрудничеството с МЕТ ни позволява да предоставяме на индустриалните си клиенти зелена електроенергия от своите активи в минимален обем на устойчива във времето цена, съгласно техните нужди“, сподели Хавиер Мартинес, главен изпълнителен директор на Prosolia Energy.

Естер Алонсо, генерален мениджър „Енергиен преход и устойчивост“ в Atlantic Copper, добави: „Това ново споразумение за доставка на чиста енергия е петото в портфолиото, което стартирахме преди шест години и днес представлява 38% от закупуваната от нас електроенергия. То е част от нашата стратегия за декарбонизация и ангажимента ни да използваме възобновяеми енергийни източници, като гаранция за сигурни, конкурентни и чисти доставки.“

„С подписването на споразумението за покупка на електроенергия, Fortia Energía осигурява на Atlantic Copper дългосрочни, напълно възобновяеми и надеждни енергийни доставки на конкурентна цена. По този начин, още веднъж утвърждава ангажимента на индустрията към енергийния преход и нейната съществена роля в икономическата трансформация“, заяви Хуан Тембури, главен изпълнителен директор на Fortia.

 

 

За MET Group:

MET Group е интегрирана европейска енергийна компания със седалище в Швейцария, с дейности и активи на пазарите на природен газ и електроенергия. MET присъства в 15 държави чрез дъщерни дружества, на 30 национални пазара на газ и в 39 международни търговски центъра. Компанията има богат опит в управлението на зелени (възобновяеми) и гъвкави (конвенционални) енергийни активи, като по този начин осигурява възможно най-голяма подкрепа за енергийния преход. През 2023 г. консолидираните приходи от продажби на MET Group възлизат на 24,5 млрд. евро, като общият търгуван обем природен газ възлиза на 88 млрд. куб. м, а общият търгуван обем на електроенергията е 68 TWh. 

 

За Prosolia Energy: 

Основана през 2003 г., Prosolia Energy е вертикално интегриран, водещ производител на възобновяема енергия. Освен че е ключов разработчик и изпълнител на проекти за производство на зелена енергия в Европа, Prosolia Energy се позиционира като пионер в сектора на възобновяема енергия чрез иновативни решения за енергийна ефективност и устойчивост. Със силно присъствие в Испания, Португалия, Франция, Италия и Германия, Prosolia Energy се фокусира върху промишлени проекти за собствено потребление и генериране на възобновяема енергия за продажба на пазара. В момента компанията има портфолио от проекти в Европа в процес на разработка, с обем над 4,5 GW.

 

За Fortia Energía:

Основана през 2007 г. от група големи потребители, Fortia Energía се явява иновативно решение за доставка на електроенергия за базовата промишленост и в момента е най-големият независим доставчик на електроенергия на Иберийския пазар. С модел, основан на прозрачност и гъвкавост, тя предоставя иновативни решения за доставка, адаптирани към изискванията на големи корпоративни клиенти в индустрията, като доставя електроенергия на над сто производствени центъра в Испания и Португалия. 

Обратно към всички новини от агенциите