Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Вестник „24 часа“ разказва за Националния курорт Минерални бани


PR Sales


Вестник „24 часа“ разказва за Националния курорт Минерални бани

Вестник „24 часа“ публикува днес обширен материал за развитието на Националния курорт Минерални бани. В статията на Ваньо Стоилов, разположена на цели две страници във вестника се проследява развитието на курорта от края на 18-ти век до наши дни. 

Историята е доста интересна заради т. нар. 100-годишна война между селата Сусам и Брястово за притежанието на минералните извори. В началото на 19-век в борбата за надмощие се включва и Хасково, но в края на краищата всичко завършва със създаването на курортното селище Минерални бани, което днес е общински център. Интересен факт е това, че минералните извори са били посещавани от княз Фердинанд и неговия син Борис III. Съществува дори запазена фотография от онова време, където княз Фердинанд е заснет в народна носия в курорта от придворния си фотограф Иван Карастоянов. 

Безспорно най-важното, което могат да научат читателите от статията са качествата на минералната вода и болестите, които тя лекува. Водата в Минерални бани си съперничи с тази в Карлови Вари и лекува множество заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип – болест на Бюргер, ендартрити, облитерираща атеросклероза, болест на Рейно, състояния след тромбофлебити, вегетативни и диабетни ангеопатии, склеродермия и др. Освен тези, с отличен резултат се повлияват следните заболявания: 

Опорно – двигателен апарат – ревматизъм, артрит, болест на Соколски-Буйо

Ставни заболявания – артрози, състояния след счупване на кости, полиартрити, болест на Бехтерев 

Периферна нервна система – радикулит, полиневрит, ишиас, лумбаго, плексити, дископатия и дискова херния

Гинекологични заболявания – възпалителни процеси на яйчниците, стерилитет 

Кожни заболявания – екземи, псориазис вулгарис,  дерматити, кератодермия, уртикарии

Минералната вода се прилага и питейно при пясък в бъбреците, хроничен гастрит и колит, язвена болест, стомашно-чревни заболявания, възпаления на жлъчка и черен дроб.

Своите виждания за направеното в Минерални бани през последните години, както и вижданията си за бъдещето на курорта споделя и кметът на общината Мюмюн Искендер. При нас водата е достатъчно, дебитът на 4-те кладенеца, от които я черпим е 85 литра в секунда. Можем да отворим още в бъдеще, но засега не ги пипаме. Правим друго: изграждаме водоеми, които в часовете от 12,00 през нощта до 05,00 сутринта, когато никой не черпи вода се пълнят, вместо минералната вода да изтича в реката. Сега започваме четвърто водно депо. Когато бъде готово ще имаме в запас над 2 хиляди кубика вода, т.е. ще разполагаме с още 50 литра в секунда. Така, че моят призив към инвеститорите е – заповядайте в Националния курорт Минерални бани! Тук няма да имате проблеми с наличието на вода. В общината има отдел за туризъм и балнеолечение, който помага с всички необходими документи на желаещите да инвестират. В курорта можем да посрещаме от 2000 до 2500 души на денонощие, казва още кметът Мюмюн Искендер.

Обратно към всички новини от агенциите