Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Второ жури ще оценява танцовите изпълнения на Етнофестивала


PR Sales


Второ жури ще оценява танцовите изпълнения на Етнофестивала

Второ жури ще оценява танцовите изпълнители по време на 21-я Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите с духовност в Европа“, който се провежда на 31 май и 1 юни в община Минерални бани. Очакваме около 1800 деца, придружители и гости на фестивала от територията на цяла България (14 области и 32 населени места) и от чужбина. За два дни на фестивалната сцена ще се представят 170 колектива и индивидуални изпълнители, в т.ч. 30 групи и солови участници от Индия, Русия, Северна Македония, Сърбия, Украйна и Черна гора. 

Представяме членовете на журито за танцови изпълнители броени дни преди началото на етнофестивала. Акад. Красимир Петров – Хореограф и етнограф, носител на наградата „Златен век“ на Министерство на културата, „Златна лира” и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, за високи творчески постижения. Председател на Сдружение на танцовите дейци. Преподавал е в Държавното хореографско училище в София, висши училища като АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - гр. Пловдив, СУ „Климент Охридски“, Нов български университет и Химико-технологичен и металургичен университет - София, Болградската гимназия „Георги Раковски“ – Украйна. Автор е на пет учебника по български народни танци. Тези учебници са единствени по рода си в България и се ползват от ученици и студенти в средните и висши училища по танцово изкуство. Издава и книгата „Приносът на българските хореографи за сценичното пресъздаване на народните танци“, където прави анализ на творчеството на най-ярките български творци в областта на хореографията на фолклорна основа. 

Проф. д-р Антон Андонов - Проф. д-р Антон Андонов - Заместник ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ и балетмайстор в Ансамбъл "Тракия"; 

Цветанка Гергинова - Създател на методиката "Принцип Еспирал". Възпитаник на Държавно Хореографско Училище. Специализира класически и модерен танц в Палука Шуле и Кьолн - Tanz Akademie, Германия. Ученик на Маргарита Градечлиева и Сузана Борхерс. Един от първите модерни танцьори в България, член на Студио "Ек". Нейни възпитаници са сред водещите танцьори, преподаватели и хореографи в България. Наградена е от Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма към Столична община за принос в развитието на спортното танцово изкуство в България; 

Анатолий Клочков - Балетмайстор – педагог. От 1975 до 2002 работи като балетмайстор в „Ансамбъл на Строителните войски” – гр. София. Многократно е лауреат на републикански и международни танцови фестивали и конкурси. Балетмайстор е на телевизионните филми  „Що съм лудо лудувало”, Жив е българският Бог”, „Шумът на тишината” – влезли в златния фонд на БНТ. Носител на престижните награди: Орден „Кирил и Методи” II степен, „Златна лира” и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Златна лира” на Синдиката на българските учители. Номиниран за наградите "ИКАР" - 2021 г. от Съюза на музикални и танцови дейци. 

Обратно към всички новини от агенциите