Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Фондация Lavazza продължава своя ангажимент към Земята и околната среда с големи проекти в Перу и Куба


Chapter 4


Фондация Lavazza продължава своя ангажимент към Земята и околната среда с големи проекти в Перу и Куба

По случай Деня на околната среда, Lavazza представя основните характеристики на два ключови проекта, осъществени от нейната фондация, 
която празнува своята 20-та годишнина тази година

 

Ден на околната среда - 5 юни 2024 г - Повторното залесяване, централна тема за живота за всеки вид на планетата, изисква спешни действия от всички и особено от тези като Lavazza, чиято основна дейност се корени в земята под формата на кафе.

Години наред Фондация Lavazza работи за подобряване на производствения добив и качеството на кафето, като насърчава приобщаващото предприемачество и насърчава просперитета на общностите-производители чрез международно развитие и програми за обучение, така че производителите да могат да използват своето ноу-хау и да реагират ефективно на ефектите от изменението на климата.

Създадена през 2004 г. и празнуваща тази година първите 20 години от историята си, фондация Lavazza е подкрепила досега над 50 проекта по целия свят, координирайки и изпълнявайки социални, екологични и икономически проекти за устойчивост в общностите, отглеждащи кафе; в момента подкрепя и финансира 33 проекта в 20 държави на 3 континента, от които се възползват около 190 000 души.

В партньорство с неправителствени организации, международни и местни институции, Фондацията вече е активна на този фронт в няколко държави. По този начин фондация Lavazza досега е съдействала за засаждането на над 15 милиона растения кафе.

„С фондация Lavazza ние ускоряваме проектите за повторно залесяване, които имат положително въздействие върху хората и околната среда.“ казва Марио Черути, секретар на фондация Lavazza. „Кафето е продукт на земята и също като нея е застрашено от изменението на климата. Нещо повече, не можем да забравим, че милиони фермери в над 40 страни участват в отглеждането на кафе: фондация Lavazza иска да работи с тях за смекчаване на ефектите от изменението на климата, насърчаване на добрите земеделски практики и подкрепа на устойчивото социално развитие.“

Сред настоящите проекти два се открояват със силния си ангажимент за опазване на околната среда: „Пазителите на гората“ в Перу и „BioCuba Cafè“ в Куба.

 

„Пазителите на гората“ в Перу 

В сърцето на тропическите гори на Амазонка фондация Lavazza е ангажирана с екологичен проект, насочен към опазване и устойчиво управление на ореховите гори в Амазонка и укрепване на местните общности. Работейки в сътрудничество с CESVI, Перуанското министерство на околната среда и местните общности, програмата на Фондацията за презалесяване се ангажира да насърчава опазването на съществуващото горско наследство чрез директни действия от страна на местните общности, които по този начин стават истински „пазители на гората“.

Орехът е вековно дърво, достигащо голяма възраст и е сред най-високите в гората с височина до 60 метра. От 2020 г. насам са засадени над 5200 орехови дръвчета, които представляват изключително ценен екологичен ресурс, тъй като те улавят около 64 000 kg CO2 през целия си живот. В допълнение към ореховите дървета са засадени над 15 000 овощни дървета, за да осигурят на местните общности източник както на самоиздръжка, така и на доходи.

700 хектара първични гори са възстановени чрез повторно залесяване и са направени подобрения в социално-икономическите условия на над 660 членове на местното население.

За повече информация за този проект, можете да посетите уебсайта на фондация Lavazza.

 

„BioCuba“ Café в Куба

Кубинската програма се роди през 2018 г., когато Група Lavazza стартира проект за устойчиво развитие чрез фондация Lavazza в сътрудничество с кубинското министерство на земеделието, GAF (Grupo Empresarial Agroforestal), OXFAM и AICEC Torino (Agenzia di Interscambio Culturale ed Economico con Cuba).

 

Оттогава фондация Lavazza работи със 170 фермери в районите на Сантяго и Гранма, за да възстанови отглеждането на кафе в страната, което беше драстично намалено от експлоатацията и обезлесяването в края на 19-ти и началото на 20-ти век, като по този начин допринесе за повторното залесяване; да възстанови качеството на кубинското зелено кафе до нивата на превъзходство, които го направиха световно известно, като по този начин създаде споделена стойност по веригата, като се започне с подобрения на социално-икономическите условия на местните общности производители на кафе и със специален акцент върху жените и млади хора.

Проектът е част от окуражаващ контекст, според който Куба е подобрила своята горска площ от 13% през 1959 г. на 43% през 2022 г. Докато в първата фаза на проекта (2018 – 2021 г.) основната цел беше да се допринесе за възобновяването на отглеждането на кафе, основано на принципите на устойчивост и равенство между половете, във втората фаза (от 2022 г.) целта е да се възстанови превъзходството на кубинското кафе чрез преследване на пет екологични и социални цели за устойчивост:

 

  • опазване на горите и биоразнообразието
  • обучение по добри земеделски практики (включително органично сертифициране)
  • подобряване на качеството на кафето
  • овластяване на жените и младежите
  • къса верига на доставки и верига на стойността – фокус върху проследимостта и блокчейн технологията.

Всеки може да проследи пътуването на кафето от Куба до своята чаша, чрез този уебсайт, както и ангажимента на Lavazza към устойчивостта, който е движещата сила зад проекта. За да научите повече за проекта, можете да посетите уебсайта на фондация Lavazza

 

 

 

 

За Lavazza Group

Lavazza, основана в Торино през 1895 г., е собственост на семейство Lavazza от четири поколения. Днес Групата е един от водещите играчи на глобалната кафе сцена с оборот над 3 милиарда евро и портфолио от топ марки, които водят на своите пазари, като Lavazza, Carte Noire, Merrild и Kicking Horse. Тя е активна във всички бизнес сектори и оперира на 140 пазара, с 8 производствени предприятия в 5 държави и около 5 500 сътрудници по цял свят. Глобалното присъствие на Групата е резултат от над 125 години растеж и повече от 30 милиарда чаши кафе Lavazza, произвеждани всяка година, които са свидетелство за забележителна история на успеха, с цел да продължи да предлага възможно най-доброто кафе във всички форми, като се фокусира върху всеки аспект от веригата за доставки, от избора на суровината до продукта в чашата. 

Lavazza Group прави революция в културата на кафето, като инвестира непрекъснато в научноизследователска и развойна дейност: от интуицията, белязала най-ранния успех на компанията - сместа кафе, до разработването на иновативни решения за опаковане; от първото еспресо, отпито в космоса, до десетките индустриални патенти. Способността за изпреварване на времето се отразява и във фокуса върху устойчивостта - икономическа, социална и екологична - която винаги е била еталон за насочване на корпоративните стратегии. „Събуждане на по-добър свят всяка сутрин“ е корпоративната цел на Lavazza Group с цел създаване на устойчива стойност за акционерите, сътрудниците, потребителите и общностите, в които работи, съчетавайки конкурентоспособност със социална и екологична отговорност. 

Обратно към всички новини от агенциите