Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Стойността на обучението и образованието отвъд чаша кафе: продължаващият ангажимент на фондация Lavazza


Chapter 4


Стойността на обучението и образованието отвъд чаша кафе: продължаващият ангажимент на фондация Lavazza

На Световния ден на младежките умения, 15 юли, фондация Lavazza споделя своя дългогодишен ангажимент към младите хора, за да информира за стратегическото значение на предоставянето на умения на младите хора за заетост, достоен труд и предприемачество.

 

Години наред проектите, подкрепяни от фондация Lavazza, са предназначени да подобрят производствения добив и качеството на кафето, като същевременно насърчават приобщаващото предприемачество и насърчават просперитета на общностите на производителите на кафе. От създаването си през 2004 г. Фондацията е подкрепила над 50 проекта по целия свят и в момента подкрепя и финансира 30 проекта в 17 държави на 3 континента.

 

Сред основните цели на проектите на Фондацията, която тази година празнува своята 20-та годишнина, е и специфичният ангажимент да се подобри работата на младите хора чрез обучителни програми, които ги насърчават да не изоставят земите за отглеждане на кафе, а вместо това да станат кафе предприемачи.

 

Овластяване на по-младите поколения чрез кафе: това е един от ключовите стълбове на работата на Фондацията и е основен фокус на програмата за обучение A Cup of Learning. Стартирала в Индия през 2017 г. със Save the Children, тази ценна програма за обучение след това е разширена в още 19 държави (Италия, Доминиканската република, Гватемала, Индия, Албания, Хаити, Бразилия, Куба, Перу, Кот д'Ивоар, Хондурас, Еквадор, Уганда, САЩ, Австралия, Франция, Германия, Холандия и Обединеното кралство), за да достигне до над 600 бенефициенти, кано все още се провежда всяка година по целия свят. Разпространявайки културата на кафето, като предлага възможност за превръщане на страстта в професия, програмата е предназначена за млади хора, търсещи възможности за работа в света на кафето, особено тези от най-уязвимите групи в обществото.

 

Като част от програмата за обучение, професионалистите от Lavazza Group предоставят ноу-хау за две различни учебни пътеки: една за зелено кафе, с фокус върху сензорния анализ, техники за обработка, историята на зърната, създаване на смеси, дегустация на кафе и оценка на продуктите според към техния произход; и втора с името „Essere Barista“ (да бъдеш бариста), насочена към света на кафето еспресо с най-добрите инструменти за учене да бъдеш бариста, от техниките на смилане до работата с машини за еспресо (от пресоването до различните методи за извличане). Има теоретична част и много практическа част за научаване как обучените да се отнасят към чашата като към празно платно, върху което да създават изкуство с кафе, като използват неговите аромати, за да украсят повърхността.

 

Непрекъснатият ангажимент на фондация Lavazza към общностите и младите хора е признат от UNHCR, Агенцията на ООН за бежанците, която награди програмата за обучение A Cup of Learning с „Добре дошли. Работа за интеграция на бежанци“ в Италия през 2023 г. Сертификатът се присъжда на компании, които са се отличили чрез насърчаване на намирането на работа на лица, ползващи се с международна закрила, и за насърчаване на приобщаващо общество.

 

Друг значим проект на фондация Lavazza, включващ млади хора в общности на производители, е Ujana Coffee one в Уганда със Sawa World. Проектът за кафе Ujana е насочен към младежи и млади жени от Уганда, живеещи както в райони за производство на кафе, така и в градски райони в уязвим контекст. Целта му е да диверсифицира и увеличи доходите им, като им даде възможност да развиват микропредприятия около кафето.

Момчетата и момичетата, обхванати от проекта, получават хибридно обучение – присъствено и онлайн – което им позволява бързо да стартират бизнес с прости решения. Чрез много иновативен и ефективен подход доходите им се увеличават, а младите хора се мотивират да останат в селскостопанския сектор в средносрочен и дългосрочен план.

Идентифицирани са 18 предприемачески дейности, вариращи от производството на биовъглен (въглен, който подпомага плодородието на почвата) до производството на органични пестициди и създаването на захранвани със слънчева енергия сушилни за кафе, от производството и продажбата на кафе сладкиши, плодови сокове или други занаятчийски продукти, до създаването на малки павилиони за кафе.

От стартирането си проектът Ujana Coffee е обучил присъствено 756 млади хора, създадени са 343 микропредприятия, което води до средно увеличение на месечните доходи от 25%. 79% от младите фермери, участващи в проекта, споделят, че благодарение на новите приходи от малкия си бизнес сега се чувстват по-мотивирани да продължат да работят в отглеждането на кафе.

Lavazza знае отлично, че кафето е повече от просто чаша кафе, точно както A Cup of Learning и многобройните проекти на Lavazza Foundation, включващи млади хора в общности на производители, не са просто програми за обучение, а по-скоро възможности за процъфтяване. 

 

Повече за програмата A Cup of Learning Training Program и Ujana Coffee Project са достъпни на следните линкове:

https://www.lavazzagroup.com/en/our-stories/projects/sustainability/a-cup-of-learning.html 

https://fondazionelavazza.com/en/projects/uganda/ 

 

 

 

 

За Lavazza Group

Lavazza, основана в Торино през 1895 г., е собственост на семейство Lavazza от четири поколения. Днес Групата е един от водещите играчи на глобалната кафе сцена с оборот над 3 милиарда евро и портфолио от топ марки, които водят на своите пазари, като Lavazza, Carte Noire, Merrild и Kicking Horse. Тя е активна във всички бизнес сектори и оперира на 140 пазара, с 8 производствени предприятия в 5 държави и около 5 500 сътрудници по цял свят. Глобалното присъствие на Групата е резултат от над 125 години растеж и повече от 30 милиарда чаши кафе Lavazza, произвеждани всяка година, които са свидетелство за забележителна история на успеха, с цел да продължи да предлага възможно най-доброто кафе във всички форми, като се фокусира върху всеки аспект от веригата за доставки, от избора на суровината до продукта в чашата. Lavazza Group прави революция в културата на кафето, като инвестира непрекъснато в научноизследователска и развойна дейност: от интуицията, белязала най-ранния успех на компанията - сместа кафе, до разработването на иновативни решения за опаковане; от първото еспресо, отпито в космоса, до десетките индустриални патенти. Способността за изпреварване на времето се отразява и във фокуса върху устойчивостта - икономическа, социална и екологична - която винаги е била еталон за насочване на корпоративните стратегии. „Събуждане на по-добър свят всяка сутрин“ е корпоративната цел на Lavazza Group с цел създаване на устойчива стойност за акционерите, сътрудниците, потребителите и общностите, в които работи, съчетавайки конкурентоспособност със социална и екологична отговорност.

Обратно към всички новини от агенциите