Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Чирпан си спомня днес за Георги Данчов - Зографина


PR Sales


Чирпан си спомня днес за Георги Данчов - Зографина

Днес в 11,00 часа Чирпан почете с поднасяне на цветя и поклон паметта на Георги Данчов – Зографина. Българският възрожденски художник, революционер, опълченец, съединист, политик, читалищен и просветен деец и близък съратник на Васил Левски е роден в Чирпан на днешния ден преди 178 години.

На 24 май 1869 г. Васил Левски пристига в гр. Чирпан и отсяда в неговия дом. Тук основава Чирпанския частен революционен комитет, чийто председател е Георги Данчов. След залавянето на Васил Левски участва в организация за освобождаване на Апостола, която е безуспешна. За тази си дейност Георги Данчов е арестуван и заточен в Диарбекир (1873) с доживотна присъда. Дори и по това време художественият му ентусиазъм не секва и създава литографията „Русалки“. Успява да избяга в Русия през 1876 г. 

По време на Руско-турската война (1877 – 1878) взема участие в Българското опълчение. По пресните емоции на Освобождението през 1879 г. създава в Пловдив легендарната си творба, литографията „Свободна България“. 

Участва в Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 г. е избран за член на Временното правителство. През 1890 – 1893 г. е заместник-кмет на град Пловдив. Участва в организацията на първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив (1892). Деец на Народнолибералната партия (стамболовисти). Три пъти е избиран за народен представител.

Обратно към всички новини от агенциите