Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Европейският климатичен пакт в България планира серия активности по повод Европейската седмица на мобилността


All Channels Communication Group


Европейският климатичен пакт в България планира серия активности по повод Европейската седмица на мобилността

По повод „Европейската седмица на мобилността“ Националният координатор на Европейския климатичен пакт в България е планирал серия активности, които основно ще се проведат на 21 септември (събота) от 10 ч. пред Националния исторически музей в Бояна, София. 

С хаштаговете #EUClimatePact #MyWorldOurPlanet Клийнтех България, Националният координатор на  Европейския климатичен пакт в България, комуникира едно от ключовите послания на Пакта – животът ни в по-зелен град, държава, континент и планета зависи от малките крачки и действия, които всеки от нас предприема всеки ден. В рамките на „Европейската седмица на мобилността“ координаторът стартира и серия блиц интервюта с част от Посланиците на Пакта, в които всеки от тях споделя своите 3 стъпки, с които допринася за по-устойчивото ни развитие като общество. 

Паралелно с това Клийнтех България планира и разпространяването на отново простички и лесни за изпълнение съвети и препоръки как всеки един от нас може да допринесе за по-успешното и ефективно провеждане на „Европейската седмица на мобилността“. Прилагайки тези насоки в ежедневието си, всеки гражданин може да допринесе за намаляването на вредните емисии в града си, да подобри здравословното си състояние и физически тонус, както и да спомогне за положителното развитие на градската среда. Активностите на Клийнтех България са в унисон с посланията на Пакта и спомагат за тяхното предаване на разбираем и практичен език към хората.

Част от предвидените активности са интерактивните игри-обучение за деца и големи „Кръстосани ръце“ и „Въздушни кръгове“, които ще се проведат с Илияна Семерджиева, един от Посланиците на Пакта в България. Илияна Семерджиева е с магистърска степен по екология, опит в работа по проекти във фондацията на Европейския институт и силно желание да бъде генератор на промени. Сред останалите Посланиците на Пакта, които ще са част от събитието, са Вихрен Митев, автор на Екологичния манифест (2016 г.) и основател на Фондация „МанЕко“, и Стилана Тодорова, съосновател на асоциация Safe Playgrounds.

На щанда на Клийнтех България всички гости на „Европейската седмица на мобилността“ ще имат възможността да получат ценни знания за причинно-следствените връзки между дейността на хората и климатичните промени, кръговата икономика и справедливия преход, както и практически идеи и съвети от реалния живот за намаляване на потреблението на пластмаса за еднократна употреба за една по-чиста и зелена планета. 

Събитието се организира съвместно с Център за градска мобилност  и Столична община, Природен Парк Витоша, Клийнтех България, Обиколка с Кауза, Зелена София и редица корпоративни партньори.

Тази година „Европейска седмица на мобилността“ се провежда под мотото „Комбинирай и се движи“. Традиционно, Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по околна среда, РИОСВ, Дирекциите на националните паркове и Басейновите дирекции в цялата страна провеждат инициативи през седмицата на мобилността в периода от 16 до 22 септември. Темата на кампанията през 2024 г. е „Споделено пространство за всички“, а посланието й е, че споделеното обществено пространство носи много ползи – място, в което хората, транспортните средства и дейностите имат свое собствено пространство, дава повече социална справедливост, по-голяма пътна безопасност, по-малко шум и замърсяване на въздуха и по-добро качество на живот. Кулминацията на инициативите е популярният Ден без автомобили – 22 септември. 

Европейската комисия поставя началото на Европейския климатичен пакт през 2020 г. като платформа за хора и организации, обединени от обща мисия за изграждане на по-устойчива Европа и подпомагане на гражданите на ЕС да постигнат климатична неутралност до 2050 г. Климатният пакт е част от Европейския зелен пакт и предоставя инструменти, ресурси, пространство за обсъждане на идеи и стъпки, така че всеки да се ангажира и предприеме действия по пътя към климатична неутралност – независимо колко големи или малки са те. Пактът предоставя благоприятна среда за инициативи, мрежи и движения, които вече са започнали да революционизират подхода към климатичните действия в Европа. Той има за цел да предостави платформа и възможност на всички европейци, които са готови да дадат своя принос по пътя към климатична неутралност. Пактът създава пространство за учене, свързване с други хора и разработване и прилагане на решения за изграждане на по-устойчиво бъдеще.

Координатор на дейностите на Европейския климатичен пакт в България е Клийнтех България, мрежа за иновации и чисти технологии, подкрепяща разнообразни решения за по-ефикасно използване на ресурси и цялостно по-зелена икономика. В ролята си на Координатор на Пакта, организацията има за цел да повиши осведомеността на гражданите по темите за климатичните промени, да ги информира за европейските политики и инициативи, както и да насърчава, стимулира и овластява хората да предприемат действия в професионалния и личния живот за намаляване на неблагоприятните ефекти от климатичните промени. 

Национални координатори на дейностите на Пакта във всяка от 27-те държави-членки на ЕС осигуряват сътрудничество в координацията на националната мрежа от Посланици. Като членове на общността те работят за постигане целите на Европейския климатичен пакт. Посланиците се избират от Европейската Комисия и посредством съвети, обучения, събития и различни дейности съдействат на хора, общности и организации да участват в Пакта и заедно да допринасят за развитието на едни по-устойчиви среда и общество. В България има 24 посланика: Магдалена Малеева, Вера Маркова, Вихрен Митев, Саша Безуханова, Стойчо Наков, Рада Бонева, Джейн Димитрова, Илияна Семерджиева, Цветелина Гарелова, Петя Георгиева Милър, Румяна Грозева, Милена Илиева, Кристина Лазарова, Рая Лечева, Евгени Минев, Апостол Пенков, Ирена Петрова, Милан Рашевски, Симона Стилянова, Зорница Спасова, Илияна Стоилова, Стилиана Тодорова, Богомила Трайкова и Ивайло Цочев.

Обратно към всички новини от агенциите