Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Значителна е разликата в глобалните ESG практики, а обществеността показва липса на доверие към поведението на правителствата и бизнеса, разкрива годишният глобален доклад ESG Monitor на SEC Newgate


V+O Communication


Значителна е разликата в глобалните ESG практики, а обществеността показва липса на доверие към поведението на правителствата и бизнеса, разкрива годишният глобален доклад ESG Monitor на SEC Newgate

Бизнесът и правителствата по целия свят не успяват да отговорят на обществените очаквания за поведение, свързано с ESG, установи четвъртият годишен доклад ESG Monitor на SEC Newgate, глобалната група за стратегически комуникации, застъпничество и изследвания.

Проучването* на повече от 14 300 души в 14 държави и територии разкрива високи очаквания от страна на обществеността относно това правителствата да действат отговорно по въпросите на ESG, като почти трима от всеки пет (58%) дават оценка за важност 9 или 10 от 10.

Подобен висок процент от анкетираните (54%) споделят същото мнение за големите предприятия, докато очакванията към малкия и средния бизнес са по-ниски (37%). 

Като цяло хората дават посредствени оценки и на трите групи по отношение на тяхното ESG представяне. Само малко над половината оценяват правителствата и големите предприятия с оценка  7 или повече от максимум 10 (53% и 54%). Малко по-положително мнение респондентите имат за малкия и среден бизнес (58%).

Почти две трети от анкетираните (65%) посочват и че компаниите трябва да играят по-активна роля в обществото. Въпреки това, постигането на правилен баланс е от решаващо значение. 

Съществува и силно убеждение (73%), че отговорното ESG представяне не трябва да е за сметка на рентабилността. В същото време, 78% от хората вярват, че компаниите трябва да защитават интересите на всички заинтересовани страни, вместо да дават приоритет на акционерите.

Освен това, проучването установи, че осведомеността за термина "ESG" остава на стабилно ниво през 2024 г., като достига 54% в световен мащаб спрямо 53% през 2023 г. Респондентите в Хонконг (43%), Сингапур (41%) и ОАЕ (39%) са по-склонни да кажат, че разбират добре ESG, докато в Гърция (11%), Колумбия (11%), Полша (9%) и Испания (9%) имат най-ниско ниво на разбиране.

Изследването очертава и една ключова демографска група: тези, които са запознати с ESG, са предимно мъже, на възраст под 50 години, с университетско образование, които следят отблизо новините.

По отношение на притесненията си относно ESG, по-голямата част от хората (73%) са съгласни, че компаниите трябва по-ясно да комуникиран какво правят за подобряване на представянето си по екологичните, социалните и управленските въпроси. Почти половината (44%) от анкетираните споделят, че не вярват на това, което компаниите казват за техните ESG дейности или представяне.

Коментирайки резултатите от проучването, Фиоренцо Талиабуе, главен изпълнителен директор на SEC Newgate, каза: "Нашият глобален ESG Monitor установи, че недостатъците в корпоративната комуникация са очевидни. Мнозинството от хората смятат, че компаниите трябва по-ясно да представят какво правят, за да подобрят ESG резултатите си и да отговорят на нуждите на заинтересованите страни.“

"Спазването на стандартите за отчитане на ESG е само една отправна точка. То гарантира, че бизнесът отговаря на регулаторните изисквания, но все още не означава отлично представяне или наличие на амбициозен план за положително въздействие чрез дейността си.“

"Ясно е, че е необходим добре обмислен подход за преодоляване на скептицизма. Мнозина не вярват на това, което компаниите твърдят за ESG, а и смятат, че бизнесът, фокусиран върху ESG инициативи, е твърде политически ориентиран.“

"Бизнесът е под сериозен контрол по въпросите на ESG, но неспособността да се действа амбициозно и да се демонстрира прозрачност относно ESG планове и постижения, представлява значителен репутационен риск."

Проучването също така анкетира хората относно техните основни притеснения с фокус върху непосредствените им нужди.

Петте най-големи глобални проблеми включват:

1. Осигуряване на качествено и достъпно здравеопазване за всички

2. Намаляване на престъпността и насилието

3. Справяне с нарастващите разходи за живот

4. Осигуряване на сигурни и достъпни доставки на храни

5. Укрепване на икономиката

Освен това, анкетираните отговарят и на въпроси, свързани с бъдещето на собствените им страни. Мненията варират значително в зависимост от страната, като оптимизмът отново е най-висок в Обединените арабски емирства (ОАЕ), Сингапур и Специалния административен район Хонконг. Въпреки някои подобрения в сравнение с 2023 г., като цяло мнозинството вярва, че страната им се движи в грешна посока.

Дял на хората, които смятат, че посоката, в която се движи тяхната страна/територия, е правилна:

Средна стойност в световен мащаб: 47% (49%: 2023 г.)

ОАЕ: 97% (98%)

Сингапур: 86% (84%)

Специален административен район Хонконг: 75% (77%)

Полша: 50 % (29 %)

Бразилия: 47% (нова в проучването, няма данни от 2023 г.)

Австралия: 46% (47%)

Испания: 40 % (45 %)

Великобритания: 37% (26%)

Колумбия: 37% (40%)

САЩ: 37% (37%)

Италия: 35% (39%)

Германия: 29 % (35 %)

Гърция: 26 % (нова в проучването, няма данни от 2023 г.)

Франция: 16% (27%)

Коментирайки проучването, Сю Верко, управляващ партньор на SEC Newgate Австралия и управляващ директор на SEC Newgate Research, добави: "Нашият годишен доклад ESG Monitor показа, че хората имат високи очаквания към организациите да се държат отговорно по въпросите на ESG и въпреки това оценките за правителствата и бизнеса остават неубедителни.“

"Въпреки другите належащи проблеми в ежедневието на хората, повечето все още виждат екологичните, социалните и управленските въпроси като важни за решаване – дори и да не ги разглеждат през формалната призма на ESG.“

"Това е както комуникационно, така и оперативно предизвикателство за бизнеса и правителствата. Все още има много работа, която трябва да се свърши по темата ESG."

За SEC Newgate 

· SEC Newgate е глобална група за стратегически комуникации и застъпничество, ръководена от анализи и изследвания, със седалище в Милано, Италия. 

· Тя работи в областта на бизнеса, политиката, общностите, пазарите и медиите, за да постигне положителни резултати за клиентите и общностите в свързания свят, където компаниите все повече се нуждаят от комуникационни партньори с крепки местни корени, глобално покритие и истински предприемачески дух, поддържан от талантливи хора.

· SEC Newgate е глобална стратегическа комуникационна група с централа в Милано, Италия. 

·Екипът на SEC Newgate работи безпроблемно на пет континента, помагайки на клиентите да представят ясно своята цел и стойност, предоставяйки 24/7 съвети и подкрепа, изпълнявайки кампании на местно, национално и международно ниво.

·  Допълнителна информация можете да намерите на www.secnewgate.com 

За V+O Group

· V+O е пазарен лидер в Югоизточна Европа и част от глобалната мрежа на SEC Newgate. Доверен партньор и агенция на повече от 350 компании в целия регион. Предоставя комуникационни услуги във всички области, от връзки с институциите и застъпничество до ангажиране на инвеститори и програми за устойчивост. Силата й се крие в 210 опитни професионалисти и интеграцията на изследвания, аналитично мислене и социални метрики. V+O работи и се ангажира с разнообразието в мисленето, перспективата и средата. 

·  Допълнителна информация можете да намерите в уебсайта на групата: www.vando.gr 

· Последвайте V+O в LinkedIn

Как е проведено изследването*

SEC Newgate проведе проучването сред повече от 14 300 души онлайн в 14 държави и територии между 4 и 29 юли 2024 г. Участниците бяха набрани от панели за пазарни проучвания, като анкетата бе преведена и попълнена на съответните езици, когато това беше необходимо.   

Квотите бяха определени по възраст, пол и местоположение, за да се гарантира национално представителна извадка от граждани на възраст 18+, а крайните резултати бяха анализирани въз основа на действителните пропорции по възраст и пол във всяка държава или територия. За "общите" резултати всяка държава има равна тежест. 

Държавите и териториите включват: Австралия, Бразилия (нов регион за проучването), Колумбия, Франция, Германия, Гърция (нов регион за проучването), Специален административен район Хонконг, Италия, Полша, Сингапур, Испания, ОАЕ, Великобритания и САЩ.

За контакт с медиите: groupcomms@secnewgate.co.uk 

Обратно към всички новини от агенциите